Module 4

Borgen

Drie belangrijke borgingstips

U hebt in de voorgaande drie modules gewerkt aan het concreet maken van mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. Dit beleid  bestaat in feite uit drie pijlers:

1. De combinatie werk en mantelzorg is bekend en bespreekbaar.
2. De verlofregelingen zijn bekend en worden actief toegepast.
3. Leidinggevenden en medewerkers zoeken samen naar maatwerkoplossingen.

De drie tips die we u in deze module meegeven gaan over het blijvend en terugkerend aandacht houden voor de combinatie werk en mantelzorg binnen uw organisatie. De tips behandelen respectievelijk het bepalen van de borgingsmogelijkheden, het checken van de borging, en het integreren van aandacht voor de duurzame inzetbaarheid van uw personeel in uw beleid. Aandacht voor het combineren van werk en mantelzorg hoort daar immers bij.


Borgingstip 1: bepaal de praktische borgingsmogelijkheden
Hieronder staan meerdere mogelijkheden om de aandacht voor werk en mantelzorg in uw organisatie te borgen. Lees ze eens rustig door en bedenk welke mogelijkheden het beste bij u en uw organisatie passen. U hoeft uiteraard niet alle mogelijkheden toe te passen, wel raden we aan om er minimaal drie à vier te benutten. 

  • Wettelijke en organisatie specifieke regelingen staan op papier en deze informatie is beschikbaar voor werknemers.
  • Werk en mantelzorg staat in formele gesprekken, zoals functioneringsgesprekken, vast op de agenda.                                                                                                              
  • Vragen over mantelzorg zijn opgenomen in het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO).
  • Nieuwe medewerkers worden geïnformeerd over het mantelzorgvriendelijke beleid.
  • Er is jaarlijks speciale aandacht voor het thema.
  • Verlof- en maatwerkregelingen worden jaarlijks geactualiseerd.
  • De bekwaamheid van leidinggevenden ten aanzien van regelingen en gespreksvoering wordt jaarlijks gecheckt.
  • Medewerkers worden gestimuleerd om mantelzorg actief aan te durven kaarten.
  • De ondernemingsraad/medezeggenschapscommissie heeft personeelsbeleid voor medewerkers met mantelzorgtaken in de organisatie op de agenda staan.
  • Werk en mantelzorg staat structureel op de agenda van het werkoverleg.
  • De organisatie wordt geïnformeerd over ontwikkelingen op het gebied van werk en mantelzorg.
  • Anders, nl………………….


Borgingstip 2: check de borging
Als bepaald is welke borgingsactiviteiten worden ingevoerd is het van belang deze jaarlijks te checken. Deze check kan plaats vinden op basis van de drie hoofdpijlers, waar de borgingsactiviteiten in verwerkt zijn: bespreken, regelingen en maatwerk. Voorbeelden van borgingsactiviteiten per pijler vindt u in het document
Borgingsactiviteiten per pijler

Op deze manier krijgt u een eenvoudig en duidelijk overzicht van gemaakte borgingsafspraken. De jaarlijkse check kan leiden tot verbeterpunten die worden omgezet in acties en nieuwe afspraken. De nieuwe afspraken worden vervolgens aangepast in de eerste kolom. Op deze wijze ontstaat een PDCA cyclus voor mantelzorgbeleid.


Borgingstip 3: integreer aandacht voor mantelzorg en duurzame inzetbaarheid in uw beleid
Mantelzorg staat als thema staat niet op zichzelf. Gestructureerde aandacht voor de combinatie werk en mantelzorg en voor de duurzame inzetbaarheid van uw personeel is onderdeel van goed werkgeverschap. Duurzame inzetbaarheid houdt in dat werknemers in hun arbeidsleven doorlopend beschikken over mogelijkheden en de voorwaarden om hun werk nu en in de toekomst met behoud van gezondheid en welzijn te verrichten. Het gaat hierbij om veilig, gezond en vitaal werken. Fysieke belasting, psychosociale omstandigheden, leefgewoontes en de balans tussen werk en privé hebben allemaal invloed op de duurzame inzetbaarheid van uw werknemers en verdienen dus uw aandacht.

Mantelzorgbeleid en (bestaand) beleid voor duurzame inzetbaarheid integreren levert veel op voor zowel de organisatie als de werknemer: het ziekteverzuim neemt af, het werkplezier neemt toe, het levert loyale medewerkers op en het leidt tot het imago van een goede werkgever.